Meny

Carlsberg bjuder på ny jultradition – jultaco med malt

Årets julsortiment från Carlsberg Sverige rymmer allt från smakrika och fylliga klassiker som Falcon Julöl med originalrecept från 1898, till friskare alternativ med lägre alkoholhalt. Men julöl passar inte bara som dryck till maten, utan också i maten. I år har Carlsberg Sverige tillsammans med kocken Sebastian Schauerman tagit fram en julinspirerad taco. Jultacon innehåller både malt och Falcon Julöl.

Årets julsortiment från Carlsberg Sverige rymmer allt från smakrika och fylliga klassiker som Falcon Julöl med originalrecept från 1898, till friskare alternativ med lägre alkoholhalt. Men julöl passar inte bara som dryck till maten, utan också i maten. I år har Carlsberg Sverige tillsammans med kocken Sebastian Schauerman tagit fram en julinspirerad taco. Jultacon innehåller både malt och Falcon Julöl.

Att brygga julöl är en flera hundra år gammal tradition och drycken har varit ett självklart inslag på de svenska julborden sedan vikingatiden. De kryddiga smaker som julölen bär med sig passar inte bara till maten utan även som en ingrediens i matlagningen. Lagom till årets julfirande har därför Carlsberg Sverige tillsammans med kocken Sebastian Schauerman tagit fram ett recept på en jultaco som innehåller både malt och Falcon Julöl. Sebastian Schauerman har utvecklat jultacon, som också är vegansk, inom ramen för sitt vegetariska koncept ”Taku Taku”.

– Att dricka julöl till julmaten är en gammal och kär tradition. Det många inte vet är att julöl passar minst lika bra att ha i maten. Därför är vi i år lite extra glada att kunna inspirera alla julfirare med en julig twist på den klassiska fredagstacon, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.


Julsortimentet 2017
Julöl är ofta mörkt och smakrikt för att balansera julbordets många feta och salta rätter, men idag finns även lättare och friskare alternativ att välja mellan. Årets julsortiment från Carlsberg Sverige bjuder på klassiska smaker såsom Falcon Julöl och Eriksberg Julöl, båda med recept från 1890-talet, samt återkommande favoriter som Falcon Julmumma, Nya Carnegiebryggeriets Ljusslingan och Jacobsen Golden Naked Christmas Ale.

Carlsberg Sveriges julöl finns till försäljning på Systembolaget från 3 november.

Jultaco med malt
Recept för ca 4 portioner

  • 1 dl kokt (koka tills mjuk) pilsnermalt (alt. helt matvete el. liknande)
  • 1 msk arborioris /risottoris
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 1 finhackad lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 3 msk Falcon julöl
  • 150 gram rensad grönkål
  • 300 gram tärnad butternuttpumpa + kärnor
  • 1 röd chili
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk hackade hasselnötter
  • 1 msk hackade valnötter
  • 2 dl havremjölk
  • 3 msk olivolja
  • 2 st. majstortilla
  • 1 citron
  • 1 msk björk- el. lönnsirap
  • Salt och peppar
  • Matolja

Tillagning:
Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda butternutt och kärnor på en ugnsplåt tillsammans med chili, 1 msk olivolja, kanel och salt. Rosta blandningen i 30 minuter, rör om var tionde minut så de blir jämt rostade och mjuka. Under de sista 10 minuterna, släng in nötterna på plåten så att de blir lätt rostade. Medan pumpan steks i ugnen, påbörja maltotton genom att försiktigt steka lök och vitlök i olja på medelhög värme.

När det börjar bli glansigt och mjukt, tillsätt riset och bryn under omrörning i 3 minuter. Tillsätt sedan malten och buljongen, lite i taget under omrörning tills vätskan sugits upp av riset (ca 10 min). Tillsätt nu havremjölken och låt det puttra under omrörning i ytterligare 10 minuter. Avsluta med 1 msk olivolja och salt och peppar efter smak. Ställ åt sidan till servering. Strimla majstortillan fint och stek den krispig i lite matolja. Låt rinna av på papper. Stek grönkålen i olivolja. Salta och peppra och avsluta med lite citronsaft. Lägg maltotton i botten av en skål, addera sedan grönkålen. Ovanpå det läggs därefter pumpa, kärnor och nötter. Avsluta med att toppa hela rätten med krispigt stekt majstortilla.

Kontakt

För mer information, kontakta:

Kommunikationschef Carlsberg Sverige

Henric Byström

Tel 070-4830548 Email henric.bystrom@carlsberg.se