Meny

Fira St. Patrick’s Day med en grön Guinnessburgare

Idag firas Irlands nationaldag St. Patrick’s Day av över 70 miljoner människor runt om i världen. Inför årets högtid har tv-kocken och matbloggaren Siri Barje tagit fram ett recept på en grön och vegetarisk Guinnessburgare där traditionella irländska smaker möter den vegetariska trenden. Med sin smakrika karaktär är Guinness en tacksam smakförhöjare som gör burgaren mustigt irländsk. Under St. Patrick’s-veckan kommer den gröna Guinnessburgaren att serveras på de irländska pubarna The Liffey och The International.

St. Patrick’s Day är en dag för att umgås med nära och kära och äta och dricka gott. Högtiden växer för varje år, vilket även märks i Sverige där irländska pubar över hela landet bjuder in till firande med mat och musik. Traditionellt serveras mustiga kötträtter som Corned Beef och Irish Stew där Guinness är en populär smakförstärkare, samtidigt växer trenden att välja vegetariska alternativ. Nu har tv-kocken och matbloggaren Siri Barje tagit fram ett recept på en vegetarisk Guinnessburgare.

– Hamburgaren är ett kärt inslag på Irländska pubmenyer samtidigt som det blir allt trendigare att välja vegetariska alternativ, inte minst för miljöns skull. Jag har tagit fram en vegetarisk burgare där jag tillfört Guinness som ger en sjukt god, djup smak och extra karaktär. Burgaren är väldigt grön med inslag av spenat, zucchini, gurka och gräslök - samt smaken av Guinness som gör den extra festlig att servera på St. Patricks Day, säger Siri Barje som är tv-kock och driver matbloggen Olive Hummer.

Recept: Siris gröna Guinnessburgare

Siri Barje har tagit fram en zucchini- och quinoaburgare med cheddar, Guinnesskokt lök, gräslöksmajonnäs och picklad gurka.

Till burgaren har Siri valt att använda de senaste nyheterna från bryggeriet - Guinness West Indies Porter eller Guinness Dublin Porter. Båda ger en god, mörk och nästan lite chokladig bräserad lök. Vill man ha en mustigare smak ska man välja Guinness West Indies Porter, som har en mer komplex och fyllig smak. För de som vill tillföra mer sötma är Guinness Dublin Porter ett bra alternativ, med sin mjukare smak av malt och toner av mörk karamell.

Ingredienser för fyra stycken burgare:

  • 1 dl quinoa
  • 1/2 grön zucchini
  • 1 burk vita bönor
  • 1 ägg
  • ½ påse spenat ca 30 g
  • 1 dl ströbröd eller mandelmjöl
  • 4 tjocka skivor Cheddar
  • 1 stor gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 dl Guinness West Indies Porter eller Guinness Dublin Porter
  • 1 nypa socker
  • 2 dl majonnäs, hemmagjord eller köpt
  • ½ kruka färsk gräslök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Några droppar citron
  • ½ gurka
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • Salt och peppar
  • 4 valfria hamburgerbröd

Gör såhär:

  1. Hacka gräslöken och blanda den med majonnäsen. Pressa i vitlök och droppa i lite citronsaft. Skiva gurkan tunt och blanda med vinägern. Salta.
  2. Koka quinoan efter anvisningar på paketet och låt det svalna. Riv zucchinin på den grova dela av ett rivjärn.
  3. Häll av bönorna och skölj dem. Mosa dem med en gaffel i en skål. Mixa ihop spenaten och ägget med en stavmixer.
  4. Blanda quinoa, bönorna, ägg och spenatmixen, ströbröd, salt och zucchini i en skål. Salta och peppra. Låt stå.
  5. Skiva löken, stek den sedan i smör i fem minuter. Höj därefter värmen och tillsätt Guinness. Låt Guinness koka in i löken, tillsätt socker samt salta och peppra. Låt koka i ungefär 10 minuter.
  6. Forma 4 stycken burgare av smeten, de ska vara ganska höga. Stek dem i olja på medelhög värme. Vänd på dem och lägg på osten. Stek tills de har fått fin färg samt att osten har smält lite
  7. Bred på lite majonnäs på botten av brödet. Lägg på lite färsk spenat, burgaren, den Guinnesskokta löken, picklad gurka och lite mer gräslöksmajonnäs.

 Siris bästa tillbehör: Ugnsrostad potatis med gräslök

  • 1 kg små potatisar
  • 4 msk rapsolja
  • Salt
  • ½ kruka färsk gräslök
  1. Dela potatisen i två bitar. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka dem mjuka i saltat vatten.
  3. Häll av vattnet och lägg dem på en plåt. Häll på olja och strö över salt och timjan.
  4. Baka i ugnen tills de är gyllenbruna ca 20 minuter. Hacka gräslöken.
  5. Blanda potatisen med hackad gräslök.
  6. Servera till burgarna.

Siris gröna Guinnessburgare gästspelar på pubmenyer

Känner man inte för att laga Siris gröna Guinnessburgare själv kommer den att serveras på utvalda irländska pubar under St. Patrick’s Day-veckan. Bland annat på The Liffey i Gamla Stan i Stockholm och på The International på Norrlandsgatan i Stockholm.

Fakta om Guiness och St. Patrick’s Day

Den 17 mars firar över 70 miljoner människor runt om i världen Irlands nationaldag St. Patrick’s Day. Högtiden växer för varje år, vilket man även kan se i Sverige.

I Stockholm anordnas varje år en stor parad och givna mötesplatser är landets irländska pubar där man kan lyssna på livemusik och njuta av en Guinness – den klassiska stouten som har en självklar plats i firandet.

Guinness i siffror

  • Det dricks 13 miljoner Guinness varje dag i över 150 länder.
  • Guinness bryggs i 50 olika länder och det första bryggeriet St. James Gate i Dublin är fortfarande i bruk.
  • Det förs en het diskussion världen över hur man bäst serverar en Guinness. Enligt bryggeriet själva är det vid 6-7°C och med 18-20 mm skumkrona.
  • Guinness är över 250 år gammalt och började bryggas av Arthur Guinness redan 1759.

Detta behöver du ha koll på för att fira St. Patrick’s Day som en riktig irländare:

  • St. Patrick’s Day firas till minne av det irländska skyddshelgonet St. Patrick. En man som enligt legenden inte bara kristnade Irland, utan även jagade iväg alla ormar från landet.
  • Den gröna treklövern är symbolen för St. Patrick’s Day. St. Patrick själv ska ha använt den för att förklara treenigheten för irländarna.
  • Treklövern är också anledningen till varför irländarna klär sig i grönt på St. Patrick’s Day.
  • 70 miljoner människor världen över firar St. Patrick’s Day.

Kontakt

För mer information, kontakta:

Kommunikationschef Carlsberg Sverige

Henric Byström

Tel 070-4830548 Email henric.bystrom@carlsberg.se