Meny

Vego-kocken Gustav Johansson tipsar: Fira St. Patrick’s Day med grön ”Irish stew”

I år kan du fira St. Patricks Day grönare än någonsin. Med sin veganska tolkning av en traditionell irländsk gryta har kocken Gustav Johansson, som driver vego-sajten ”Jävligt Gott”, skapat en perfekt rätt för middagsbordet under årets grönaste högtid. Grytan är smaksatt med Guinness stout - ölet från Dublin som är ett klassiskt inslag i firandet.

Den 17 mars firas världens mest internationella nationaldag - Irlands St. Patricks Day. Över 70 miljoner människor i 150 länder världen över firar högtiden, då allt ifrån kläder och hattar till välkända landmärken färgas i St. Patrick’s gröna färg.

I år går det även att fira grönt vid middagsbordet med ett veganskt recept på ”Irish stew”, signerat kocken och vego-gurun Gustav Johansson.

- Rätten är inspirerad av en klassisk ”Irish Stew”, men i en ny, helvegansk tappning smaksatt med Guinness. Detta serveras som traditionen bjuder ihop med ett fantastiskt gott potatismos smaksatt med grönkål och salladslök. Perfekt att servera vännerna på St. Patrick’s Day! Om vi kan göra Globen, Colloseum och Sacré-Cœur gröna, varför inte testa detsamma även på middagsbordet? säger Gustav.

Veganskt både i grytan och i glaset

I Gustavs variant på Irish Stew samsas ostronskivling och cannelinibönor med rotfrukter i en mustig gryta smaksatt med rosmarin, lagerblad och Guinness, som ger en fyllig och smakrik karaktär. Tillsammans med så kallad Colcannon, ett irländskt potatismos med grönkål och salladslök, blir det en välkommen vegetarisk nykomling på middagsbordet på St. Patrick’s Day.

Guinness är ett klassiskt inslag under St. Patrick’s Day, då det runtom i världen dricks ca 13 miljoner pints av den mörka, ikoniska stouten. Samtliga öl från Guinness är helt veganska.

 


Recept: Gustav Johansson, Jävligt Gott
Vegansk Irish Stew med Colcannon

Vegansk Irish Stew

2 gula lökar

2 stjälkar bladselleri

15 cm purjolök

4 lagerblad

3 stora morötter

4 medelstora fasta potatisar

1/2 dl rapsolja

1 msk tomatpuré

2 tsk torkad rosmarin

2 tsk torkad salvia (kan uteslutas)

2 msk vetemjöl eller majsstärkelse

1 burk Guiness Stout á 50 cl

3 dl vatten

2 msk mörk grönsaksfond

1 msk mörk kinesisk soja

500 g färsk ostronskivling

1 burk á 400 g cannelinibönor

1-3 tsk socker

2 msk vegansmör

Salt och peppar efter smak

1 dl hackad färsk persilja

Colcannon (Irländskt potatismos med grönkål)

1 kg mjölig potatis

100 g färsk grönkål

2 salladslökar

1 dl havregrädde

1/2 dl vegansmör

Lite olivolja att ringla över vid servering

 

För pressmaterial, kontakta:
Johanna Lindberg, Cohn & Wolfe
Tel: 070-322 51 69  
johanna.lindberg@cohnwolfe.com

För mer information, kontakta:
Henric Byström, Kommunikationschef Carlsberg Sverige
Tel: 070-483 05 48
henric.bystrom@carlsberg.se