Meny

Dryckesbranschens insatser minskar förpackningarnas klimatpåverkan

Svenska bryggerier fortsätter att visa vägen inom hållbarhetsarbetet och minskar sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.

Sveriges Bryggerier låter regelbundet genomföra livscykelanalyser (LCA) på förpackningstyper som används av organisationens medlemmar, däribland Carlsberg Sverige. Det är viktigt för att säkerställa att branschens ansträngningar för minskat klimatavtryck ger resultat. Den nya rapporten, som är genomförd av forskningsinstitutet RISE och baseras på analys från 2023 med data från 2022, ger en detaljerad bild av branschens miljömässiga framsteg som görs med olika förpackningstyper som används.

Carlsberg Sverige: ”Minskar klimatavtrycket för vår förpackningsportfölj” 
Rapporten visar bland annat att branschen använder mer återvunnet material. Man ser också särskilt stora förbättringar i miljöprestanda för större PET-flaskor som har minskat sin klimatpåverkan med 32 procent sedan förra studien som genomfördes 2018. Generellt sett används även en mindre mängd material idag och man ser även en högre fyllnadsgrad i transporter mycket tack vare detta.

– Vi arbetar fokuserat med att minska våra förpackningars klimatavtryck. Förpackningarna står för 57 procent av Carlsberg Sveriges klimatavtryck över värdekedjan.* Genom att minska mängden förpackningsmaterial, öka andelen återvunnet material och bidra till ökad återvinning inom det svenska Retursystemet minskar vi klimatavtrycket för vår förpackningsportfölj, säger Anna Anderberg, hållbarhetschef, Carlsberg Sverige.

Bryggerinäringen pionjärer inom hållbarhet 
De svenska bryggerierna har länge varit pionjärer inom återvinning och hållbarhet. Från att införa världens första landsomfattande pantsystem till att svenskarna idag är bland de bästa i världen på att panta och återvinna våra förpackningar, stärker branschen sitt engagemang för att minska klimatavtrycket.

– Bryggerinäringen arbetar sedan länge medvetet med både återvinning och utveckling av nya förpackningstyper. Men vi måste ständigt vara lyhörda och redo att testa nya lösningar, för att bli ännu bättre och nå allt tuffare miljömål. Vi är stolta över de framsteg våra medlemmar har gjort och fortsätter att göra. Vårt fokus på förnybara och återvunna material har lett till signifikanta minskningar i klimatpåverkan från våra förpackningar, Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier.

*Carlsberg Sveriges fotavtryck över värdekedjan, dvs scope 1, 2 & 3 för 2022. Beräkning gjord av Carbon Trust.