Musten lanserades 1910 som ett alternativ till öl och har många likheter med traditionella mörka öl, den skummar ordentligt och har smak av humle och malt.
Must hör till det svenskaste som finns och idag kan man knappast tänka sig ett svenskt julbord utan Apotekarnes Julmust. Receptet är hemligt, endast ett fåtal personer känner till den rätta sammansättningen av de ca trettio ingredienserna, bland annat malt och humle-extrakt samt en mängd olika kryddor.
I dessa julpysseltider med mindre än en månad kvar till jul så kommer här några väl utvalda julrecept med Apotekarnes Julmust där ingredienserna inte är hemliga.
Marmelad med julmust & fikon
200 g torkade fikon
3,5 dl Apotekarnes Årsmust
2 dl syltsocker
2 msk pressad citron
Gör så här:
Hacka fikonen fint och ta bort skaftet på varje bär. Lägg fikonen i en skål och täck med julmust, ca 2,5 dl. Låt svälla i minst ett par timmar.
Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och låt koka till önskad tjocklek. Tänk på att marmeladen stelnar lite när den är kall. Serveras till julens ostar!
Julmustkola
1,5 dl Apotekarnes Julmust
50 g smör
3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
1 tsk vitvinsvinäger
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser i en kastrull. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medeltemperatur. Låt koka under omrörning tills kolan klarar vattenprovet (dvs att kolan blir formbar när du droppar den i kallt vatten). Det kan ta ganska lång tid tills kolan tjocknar, ha tålamod!
Kanderade äpplen:
3 dl Apotekarnes Julmust
500 g strösocker
2 msk pressad citron
5 äpplen
200 g strösocker till dekoration
Gör så här:
Fäst äpplen på pinnar och ställ fram strösockret. Blanda alla ingredienser till kanderingen i en kastrull. Låt koka under omrörning. När bubblorna tjocknar, doppa snabbt äpplen i röran och häll över strösockret. Låt stelna innan servering.
Julmust Brownies
Botten:
250 g smör
2,5 dl Apotekarnes Julmust
0,5 dl kakao
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
2 tsk nejlika
1 tsk ingefära
1 krm salt
2 ägg
1,5 dl mjölk
Glasyr:
7 dl florsocker
125 g smält smör
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
4 msk Apotekarnes Julmust
Kanderade nötter:
1 msk Apotekarnes Julmust
1,5 msk strösocker
3 msk ljus sirap
0,5 tsk salt
200 g nötter
Gör så här
Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt julmust och kakao. Låt puttra ca 1 minut.
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt ägg, mjölk och julmustblandningen. Rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i bakpappersklädd ungsform, ca 25 x 35 cm. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Låt kallna i formen.
Glasyr: Blanda alla ingredienser till en slät smet. Bred glasyren över kakan och låt stelna.
Nötter: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser utom nötterna i en panna. Låt koka ihop och tillsätt nötterna. När nötterna blivit blanka, häll över till ugnsfast form och grädda i ca 15 minuter. Låt nötterna svalna. Skär kakan i rutor och dekorera med nötter.