Inför påsken 2020 väntas försäljningen av påskmust återigen slå försäljningsrekord. Den tydligaste trenden är ökningen av sockerfri påskmust. Carlsberg Sverige kan också avslöja att det är västkustborna som köper mest påskmust i Sverige.
Tillsammans med ägg och godis är påskmusten en självklarhet på svenskarnas påskbord och försäljningen av påskmust har ökat stadigt år för år med regelbundna försäljningsrekord. Bara under 2019 ökade den totala påskmustförsäljningen i Sverige med 15,7 procent.
Apotekarnes Påskmust är populärast bland mustvarumärkena och står för nästan 70 procent (68,4) av den totala försäljningen. I fjol ökade Apotekarnas Påskmust med drygt 13 procent.
– År 2005 såldes drygt fyra miljoner liter påskmust i Sverige, att jämföra med i dag då vi dricker över tio miljoner liter, varav enbart Apotekarnes står för cirka sju miljoner, och enligt prognosen kommer Apotekarnes att öka med upp till 10 procent i år, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.
Samtidigt som påskmusten totalt sett går mot nya försäljningsrekord, märks en ännu starkare trend när det kommer till sockerfri must. Enbart under fjolåret skedde en raketsnabb ökning när försäljningen av sockerfri påskmust gick upp med hela 57 procent. Även här är Apotekarnes marknadsledande med tre fjärdedelar av den totala försäljningen av sockerfri påskmust i Sverige och till påsken 2020 spås Apotekarnes sockerfria påskmust öka med ytterligare 41 procent.
– Det är svårt att säga med säkerhet varför sockerfritt ökar så starkt, men det är ingen vågad gissning att hälsotrenden i samhället påverkar, då många vill minska sockerintaget. Samtidigt tycks detta inte påverka den vanliga musten. Tillsammans med ägg och godis är det helt enkelt något som svenskarna inte kan vara utan på påskbordet, säger Henric Byström.
Även om påskmusten är populär så är det fortfarande julmusten som står för 80 procent av den totala mustförsäljningen i Sverige. Det beror framför allt på att den konsumeras under en betydligt längre tidsperiod än påskmusten. Den senare konsumeras framför allt under några dagar under påsken.
Regional skillnad: Svenskarna på västkusten köper mest påskmust
(Baserat på andel av total försäljningsvolym vecka 7-8 2020.)
Källa: Försäljningssiffror påskmust: Nielsen Scanning data och försäljningsstatistik från Carlsberg Sverige
Fakta om must: Must lanserades 1910 som ett alternativ till öl, och har fortfarande många likheter med traditionella mörka öl. Musten har en mörk färg, skummar ordentligt och har smak av humle och malt. Genom klassikerna Julmust och Påskmust har detta blivit bland det svenskaste som finns och idag kan man knappast tänka sig en svensk påskmiddag utan must.