Drav, en restprodukt från ölbryggningen, används idag främst som djurfoder eller biogas – trots att det är rikt på protein och fibrer. Nu har forskningsinstitutet RISE tillsammans med Carlsberg Sverige och flera andra aktörer startat projektet Brewed & Renewed för att undersöka hur drav kan användas i större skala i livsmedelsproduktion.
Drav, som består av de spannmålsrester som blir över efter ölbryggningen, kan spela en större roll i Sveriges framtida livsmedelsproduktion. Genom forskningsprojektet Brewed & Renewed samarbetar Carlsberg Sverige med RISE, Axfood, Axfoundation, Bagerigruppen, Elajo och Fazer för att undersöka hur drav i större skala kan användas i vanliga livsmedelsprodukter – med fokus på bröd och frukostflingor.
– Drav är rikt på protein, fiber, vitaminer, mineraler och även antioxidanter. Det finns stor potential inom både hållbarhet och hälsa om man lyckas ta tillvara på det, säger Anna Anderberg, hållbarhetschef på Carlsberg Sverige.
Projektet viktigt bidrag för cirkularitet
För varje liter öl som bryggs blir det ca 180 gram drav och enbart i Sverige uppkommer cirka 80 000 ton årligen, men en stor del används som djurfoder, biogas eller går till kompostering. Tidigare projekt av RISE har visat att drav är näringsrikt och med fördel kan användas till vanliga livsmedelsprodukter. Trots potentialen finns det utmaningar med att skala upp användningen, eftersom drav är en färskvara som behöver behandlas snabbt efter bryggningen.
– Att ta tillvara på restprodukter från ölbryggningen är en viktig del av en mer cirkulär ekonomi. Genom att delta i Brewed & Renewed fortsätter vi vår satsning på minimera vårt miljöavtryck genom att återvinna alla restprodukter. Vi hoppas på att kunna ta nästa steg för att göra drav till en naturlig del av svensk livsmedelsproduktion, säger Jonas Kudermann, produktions- och logistikchef på Carlsberg Sverige.
Under 2025-2026 ska det Formas-finansierade projektet undersöka hur värdekedjan från bryggeri till konsument kan optimeras för att kunna erbjuda goda, hälsosamma, säkra och hållbara livsmedelsprodukter med ett högt innehåll av drav. Projektet ska titta på effektiva metoder för att torka, mala och integrera drav i olika produkter utan att kompromissa med smak och kvalitet. Genom att samla aktörer från hela värdekedjan är målet att hitta lösningar som kan implementeras i stor skala och skapa ett mer resurseffektivt livsmedelssystem i en tid då livsmedelssäkerhet blir allt viktigare.
För mer information, kontakta:
Casper Danielsson, Kommunikationschef Carlsberg Sverige
Tel: 070 305 47 33
E-mail: [email protected]