Till årets fettisdag, den 21 februari, presenterar Eriksberg den alkoholfria ölsemlan – en variant på det omåttligt populära bakverket där alkoholfri öl ingår i såväl fyllning som själva brödet.
Semlan, eller hetväggen, har anor som går tillbaka till 1500-talet men det var först på 1930-talet den moderna semlan kom till och blev populär. Idag äter vi omkring sex miljoner semlor bara på fettisdagen och semlan förekommer både i sin mer traditionsenliga form som andra, nyare, alternativ.
- För oss känns det kul att kunna bidra med vår version, den alkoholfria semlan. Vi har valt att inkorporera vår alkoholfria öl i både fyllningen och degen för att tillföra en helt unik smak. Eriksberg passar till det nordiska kökets rena smaker, och semlan är inget undantag, säger Sussanné Sjöblom, Brand Manager Eriksberg.
I receptet ingår Eriksberg Original 0,0, en ekologisk klassisk ljus lager med avvägd beska samt inslag av ljust bröd, honung och aprikos som lanserades så sent som januari i år.
- Nu får alla som älskar semlor och vill testa något nytt i år chansen och har samtidigt möjlighet att upptäcka vår nya goda alkoholfria öl, säger Sussanné Sjöblom.
Receptet finns nu tillgängligt på Eriksbergs sociala medier, En god historia, i god tid till fettisdagen.
Semmelbulle
Fördeg
125 g (1,25 dl) Eriksberg Original 0,0%
125 g (1,25 dl) mjölk
25 g färsk jäst
250 g vetemjöl
Deg
Fördeg
250 g vetemjöl
4 g salt
6 g kardemumma
100 g smör
100 g socker
1 ägg till pensling
Fyllning med öl
200 g mandel
2 dl Eriksberg Original 0,0%
1 dl muscovadosocker
1,5 dl florsocker
Till servering
Vispad grädde
Så här gör du
EN GOD HISTORIA
Sommaren 1864 rullade bryggmästaren Olof A. Andersson ut den första lasten Eriksberg, som då utgjordes av svagdricka. Så småningom övergick bryggandet till öl, innan bryggeriet såldes till Pripps i början av 1900-talet. Många flak senare rivs bryggeriet i slutet av 60-talet för att ge plats åt den nya spårvagnen att rulla fram. Mycket har hänt de senaste 150 åren, men ända sedan det första maltkornet såddes har smaken stått i fokus.
Idag är Eriksberg ett öl som passar perfekt till det moderna nordiska kökets rena smaker. Det kallar vi En God Historia.
Läs mer och hitta fler goda recept på: https://engodhistoria.se/
https://www.instagram.com/eriksberg_engodhistoria/
https://www.facebook.com/engodhistoria/
För mer information, kontakta:
Henric Byström, Kommunikationschef Carlsberg Sverige
Tel: 070-483 05 48 E-mail: [email protected]