Först kom öl. Sen kom alkoholfri öl. Nu presenterar Carlsberg nästa steg i ölets evolution – en alkoholnegativ öl. Innovationen har knäckts av Carlsbergs Research Laboratory, som i 150 år flyttat en mängd gränser inom bryggeriteknologi och biovetenskap.
Efter många försök har Carlsbergs Research Laboratory, som fyller 150 år i år, knäckt koden till att skapa en alkoholnegativ öl. Nu lanseras den alkoholnegativa versionen av Carlsbergs Hoppy Lager brett under namnet Stoppy Lager.
Ölet är en trippelhumlad lageröl med frisk smak av citrus, ljust bröd och grapefrukt och har en negativ alkoholhalt om 3,5 %. Stoppy Lager kommer i en 330 ml-flaska.
– Att vår forskningsavdelning knäcker den här koden är självklart. De har trots allt skapat pH-skalan och varit drivande i forskning kring alkoholfri ölbryggning, säger Casper Danielsson, kommunikationschef, Carlsberg Sverige och lägger till:
– Vi har egentligen redan öl för alla stunder, men ibland kan folk behöva en boost i en mer ansvarsfull riktning, och då är den alkoholnegativa ölen perfekt.
Carlsbergs fynd: Enzym som får dig att nyktra till
Bakom innovationen står ett unikt enzym som snabbt bryter ner den alkohol som finns i kroppen. Rent praktiskt kapslas enzymet in i en nanopartikel som när den bryts ner imiterar kroppens egen alkoholnedbrytningsprocess.
Forskarna som löst det alkoholnegativa mysteriet arbetar på Carlsberg Research Laboratory, som i 150 år har bedrivit forskning inom bryggeriteknologi och biovetenskap. Laboratoriet har varit banbrytande inom flera områden, inklusive utvecklingen av ren jästodling, upptäckten av pH-skalan och avancerad forskning kring hållbarhet. Med fokus på innovation fortsätter laboratoriet att forma framtidens öl.
– Mina kollegor och jag har varit besatta av att knäcka detta. Ingen trodde på oss, men nu står vi här och har förändrat branschen i grunden, säger labbchefen April McFoolsey.