Meny
Apotekarnes Julmust

Apotekarnes Julmust

Typ av dryck:
Läsk
Ursprung:
Sverige
Apotekarnes Julmust

Apotekarnes bildades då Stockholms apotekare gick ihop i Apotekarnes Mineralvattens AB den 2 maj 1874. Från starten fördes 37 olika vattensorter som såldes på apoteken samt i speciella vattenbutiker och kiosker. Några läskedrycker blev det dock inte för Apotekarnes på många år, bara så kallade läskevatten, alltså Soda-, Selters, och Vichyvatten. Vid ett styrelsemöte 1908 beslöts att Apotekarnes med omedelbar verkan skulle satsa på läskedrycker, i första hand sockerdricka, ingefärsdricka och en champagnedryck. Kort därefter lanserades även Citron-Brus.

Apotekarnes Förenade Vattenfabriker förenades med Prippskoncernen 1950 och Apotekarnes Mineralvatten AB anslöts 1964. Idag ingår Apotekarnes i Carlsberg Sveriges produktportfölj.

Must lanserades 1910 som ett alternativ till öl. Musten har många likheter med traditionella mörka öl. Julmusten har en mörk färg, skummar ordentligt och har smak av humle och malt. Drycken används dock inte som det var tänkt utan har istället blivit hela familjens helgläskedryck under namnet Julmust och Påskmust. Must hör till det svenskaste som finns och idag kan man knappast tänka sig ett svenskt julbord utan must.

Förpackning: 140 cl. PET, 50 cl. PET, 33 cl. flaska, 33 cl. Burk

Näringsvärde per 100ml

kJ
150
kcal
40
Fett
0 g
Varav mättat fett
0 g
Kolhydrater
8,8 g
Varav sockerarter
8,6 g
Protein
0 g
Salt
0 g

Ingredienser

Kolsyrat vatten, socker, färgämne (E150c), naturlig humlearom och maltarom (från korn), syra (citronsyra), kryddextrakt, aromämnen, konserveringsmedel (E 211).