Öl är en hel värld av smakupplevelser och olika öl passar vid olika tillfällen. Även om alkohol är en smakbärare är starkast inte alltid bäst, en smakrik öl definieras inte av procenten.
Vi tycker att det är självklart att man alltid ska kunna dricka en öl eller cider om man vill – oavsett i vilken situation man är. Att dricka alkoholfritt är okorkat, det handlar om att göra smarta och medvetna val.
Utbudet och efterfrågan på alkoholfria dryckesalternativ har ökat explotionsartat de senaste åren. Alkoholfri öl är fortfarande en relativt liten kategori, men det är en kategori som växer. Carlsberg Sverige är marknadsledare på alkoholfri öl och vi ser ytterligare potential. Vår ambition är att få fler svenskar att välja alkoholfri och alkoholsvag öl.
Lågalkoholöl kan tillverkas genom att efter avslutad bryggning koka ölen. Eftersom alkohol förångas redan vid 78,3 C, kan denna ledas bort i gasform och resterande vätska användas. Man kan kalla det omvänd destillering. De flesta bryggerier använder dock vacuumdestillering. Detta för att bevara smaken i ölen på ett bättre sätt.
Genom att utsätta drycken för lågre tryck kan alkoholmolekylerna förgasas vid lägre temperatur. Denna metod använder vi på Carlsberg Sverige och eftersom denna metod innebär mindre värme bevaras smaken bättre.
Ölen filtreras genom ett filter, så finmaskigt att bara vatten- och alkoholmolekyler kan passera igenom.
Alkoholen destilleras sedan ut ur vattnet, varpå vattnet återförs till den filtrerade vätskan på andra sidan filtret.