Meny

Ny Sifoundersökning om lördagsmiddagen: Populäraste samtalsämnena kring middagsbordet

Under oroliga tider har umgänget kring middagsbordet fått större betydelse för många svenskar. I en ny Sifoundersökning, gjord av Kantar Public för ölvarumärket Eriksberg, uppger nära tre av tio att det har blivit mer viktigt att samlas med vänner runt mat och dryck under de senaste 12 månaderna. Undersökningen visar också att skvaller, kultur och nöje och familj är de mest populära samtalsämnena runt middagsbordet, men det finns skillnader mellan kvinnor och män.

I en ny Sifoundersökning från ölvarumärket Eriksberg uppger nära tre av tio (28 %) att det har blivit mer viktigt att samlas med vänner runt mat och dryck under de senaste 12 månaderna. Den främsta anledningen till att man tycker det blivit mer viktigt är glädjen i att sitta ner tillsammans med vänner (76 %).  Tolv procent uppgav att det handlade om att slippa känna ensamhet och sju procent att det berodde på oron i världen. Endast fyra procent ansåg att det hade blivit mindre viktigt att umgås med vänner över en middag och den främsta anledningen till detta var att man har mindre tid.

– I tider av oro har det blivit extra viktigt för många att umgås med vänner över mat och dryck. Undersökningen visar att den absolut främsta anledningen är glädjen i att sitta ner tillsammans med vänner, men för en del handlar det också om att dämpa oron och slippa känna ensamhet, Susanné Sjöblom, varumärkesansvarig Eriksberg.

 

Det pratar vi helst om kring middagsbordet
Personligt skvaller är det mest populära samtalsämnet mellan vänner över en middag, men kultur och nöje och familjen kommer inte långt efter. Politik är mest populärt bland 65-79 åringar och män pratar hellre om renovering och inredning än kvinnor. Unga kvinnor, 18 till 29 år, pratar hellre om kärleksliv (13 %) jämfört genomsnittet (4 %).  De mest populära samtalsämnena kring middagsbordet är:

 

 

Alla %

Män %

Kvinnor %

Personligt skvaller

21

19

24

Kultur och nöje (till exempel serier, film och böcker)

20

19

20

Familj

18

16

20

Politik

9

10

8

Hemmet (renovering, inredning)

6

9

3

Kärleksliv

4

2

5

Ekonomi

3

4

1

Mat och recept

2

1

3

Sex procent svarade ”Tveksam, vet ej”.

 

Sammanfattning av hela undersökningens resultat

 

Det har blivit viktigare att samlas med vänner runt mat och dryck
Nära tre av tio (28 %) anser att det har blivit mer viktigt att samlas med vänner runt mat och dryck de senaste 12 månaderna. Den främsta anledningen till att man tycker det blivit mer viktigt är glädjen i att sitta ner tillsammans med vänner (76 %).  12 % uppgav att det handlade om att slippa känna ensamhet och 7 % att det berodde på oron i världen. Endast 4 % ansåg att det hade blivit mindre viktigt att umgås med vänner över en middag.

 

Inflationen har påverkat våra lördagsmiddagar hemma
Totalt uppger drygt fyra av tio (44 %) att de ökade matpriserna påverkat deras lördagsmiddagar på något sätt. De främsta sätten är att man väljer billigare råvaror (24 %) och lagar maträtter som är billigare (23 %). 14 % köper inte färdig mat lika ofta, 7 % väljer billigare drycker än tidigare, 6 % bjuder inte hem vänner lika ofta på lördagsmiddag som tidigare, 5 % lagar färre rätter än tidigare och 3 % har oftare knytkalas.

 

De mest populära samtalsämnena kring middagsbordet är:

  • Personligt skvaller: 21 %
  • Kultur och nöje (till exempel serier, film och böcker): 20 %
  • Familj: 18 %
  • Politik: 9 %
  • Hemmet (renovering, inredning): 6 %
  • Kärleksliv: 4 %
  • Ekonomi: 3 %
  • Mat och recept: 2%
  • Annat: 11 %

Sex procent svarade ”Tveksam, vet ej”.

 

Varmrätten är vår favoriträtt och vi lagar helst en köttbit till lördagsmiddagen

Majoritetens favoriträtt är varmrätten (75 %). Kvinnor är däremot mer förtjusta i förrätter och efterrätter än män; 14 % av kvinnorna och 8 % av männen uppgav att förrätten var deras favoriträtt och 15 % av kvinnorna och 10 % av männen hade efterrätten som sin favorit. Det finns också skillnader mellan kvinnor och män när det gäller vilka maträtter vi helst lagar till en lördagsmiddag hemma även om köttbit med tillbehör toppar listan för båda könen.

 

Vad lagar du helst för typ av mat till en lördagsmiddag hemma?

 

Alla %

Män %

Kvinnor %

Köttbit med tillbehör

 37

 44

 30

Fisk eller skaldjur

 13

 11

 16

En kycklingrätt

 13

 11

 15

Vegetariskt

 9

 6

 12

Pasta

 9

 8

 10

Husmanskost

 8

 10

 6

Annat

 3

 3

 3

Jag lagar inte lördagsmiddag

 5

 5

 4

Tveksam, vet ej

 3

 3

 4

 

 Så mycket tid lägger vi på att laga en lördagsmiddag
Nära hälften lägger en timme (45 %) på att laga sin lördagsmiddag. 30 % lägger två timmar, fem procent ägnar tre till fyra timmar åt att laga sin lördagsmiddag och en procent spenderar mer än fyra timmar.  14 procent lägger mindre än timme och tre procent lagar inte lördagsmiddag.  De som lägger minst tid på lördagsmiddagen är kvinnor i åldern 18–29 år, 21 procent av dessa spenderar mindre än en timme vid spisen innan lördagsmiddagen.

 

Öl kommer på andraplats bland de populäraste dryckerna till lördagsmiddagen
44 procent (35 % av männen och 53 % av kvinnorna) dricker helst vin till lördagsmiddagen, på andraplats kommer öl (14 % totalt, 22 % av männen och 5 % av kvinnorna). Kranvatten och läsk hamnar på delad tredjeplats (12 %). Läsk är däremot mer populärt i den yngre åldersgruppen 18–29 år där 28 procent föredrar läsk.

 

Populäraste dryckerna till lördagsmiddagen

Vin: 44 %

Öl: 14 %

Läsk: 12 %

Kranvatten: 12%

Mineralvatten: 5 %

Alkoholfri öl: 4 %

Cider: 2 %

Alkoholfri cider 2 %

Alkoholfritt vin: 0,3 %

3 % svarade ”Annat” och 1 % svarade ”Tveksam, vet ej”.

 

Många anstränger sig lite extra när det är dags för lördagsmiddag
Nära hälften (46 %) instämmer i påståendet att matlagningen får ta lite längre tid och ”jag lagar lite festligare mat” (46 %). 27 procent provar gärna nya recept, elva procent lagar fler än en rätt och nio procent lägger extra tid på dukning.

 

Fakta undersökningen
Sifo-undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Eriksberg som är ett ölvarumärke som bryggs av Carlsberg Sverige. Undersökningen bygger på ca 1 000 intervjuer med allmänheten 18–79 år och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifo-panelen mellan den 1 och 8 augusti 2023.

 

För mer information, kontakta:
Anna Anderberg, interim kommunikationschef Carlsberg Sverige
Tel: 072-168 35 87
E-mail: [email protected]